Cu siguranta, ne dorim sa aratam bine, din punct de vedere estetic, si pentru aceasta, acordam o atentie deosebita aspectului fizic general. Se spune ca, la o femeie, podoaba capilara este bunul cel mai de pret si pe buna dreptate, avand in vedere faptul ca un par frumos a atras intotdeauna atentia privitorului. Insa, din pacate, in timpurile noastre sunt o multitudine de factori care contribuie la deteriorarea parului si, de aceea, consider ca, o buna cunoastere a structurii parului, a nevoilor sale, ne va ajuta ulterior in inbunatatirea calitatii acestuia.
Prima notiune esentiala ce trebuie stiuta in legatura cu firul de par este ca acesta este un organism viu, si, ca orice organism viu, se naste, se hraneste, respira , creste permanent pana la maturitate iar in final, cade(moare). Prin urmare, trebuie sa il ingrijim corespunzator si sa ne gandim bine cum anume il vor afecta actiunile noastre ulterioare,ce il vor viza direct( de ex. pieptanatul, periatul, vopsitul, decoloratul, permanentatul etc) - despre acestea voi discuta intr-un alt articol.
A doua notiune elementara este ca fiecare fir de par se hraneste prin cele doua capete ale sale: radacina (ce este puternic ancorata in derma) si varful sau. De aici rezulta ca atat factoriii interni( alimentatia, stresul) cat si cei externi( poluarea din aer, produsele folosite) stau la baza fie unei bune dezvoltari a firului de par, fie a degradarii acestuia.
Acum, pentru a cunoaste mult mai bine nevoile parului nostru cat si elementele care il definesc, este bine sa cunoastem cateva notiuni legate de structura firului de par. Si pentru a intelege mai bine, m-am gandit ca o ilustratie a unei sectiuni de fir de par este sugestiva, dupa cum urmeaza:
Firul de par este compus din trei straturi: stratul exterior - cuticula, ce protejeaza interiorul fiecarui fir
de par; stratul mijlociu - cortexul, ce reprezinta partea cea mai mare a firului de par(70 -90%) si care contine cei trei pigmenti( maro, negru si rosu) ce dau culoare firului de par; stratul interior - maduva, ce contine granule de grasime si bule de aer.
Raspunzatoare de un aspect sanatos al parului este cuticula formata din mai multe invelisuri care in mod normal sunt alaturate si fac ca parul sa fie uniform, matasos, stralucitor si usor de pieptanat ( caracteristicile unui par normal, sanatos).
In imaginea de mai sus se poate vedea clar diferenta intre cuticula unui par sanatos( imaginea din dreapta - un par a carui cuticula are invelisurile alaturate si compacte) si a unui deteriorat( imaginea din stanga - un par a carui cuticula are capetele invelisurilor iesite spre exterior).
Care sunt caracteristicile unui par deteriorat? Parul deteriorat este un par neuniform, aspru, lipsit de stralucire si dificil la pieptanat, adica exact opusul caracteristicilor care stau la baza unui par sanatos.
Din fericire, pe piata, exista tot felul de produse create special pentru nevoile particulare ale fiecarui tip de par, produse, ce au proprietatea de a crea iluzia unui par sanatos chiar si-n cazul celui deteriorat, insa, cu efect de scurta durata - de la o spalare la alta.
Acum, cu cateva notiuni in plus legate de podoaba noastra capilara, am speranta ca vom incerca sa ii acordam mai multa atentie atunci cand vom actiona asupra lui, ii vom intelege mai bine nevoile si vom sti intuitiv ce ii face bine si ce nu.
Pentru un par sanatos si frumos! Pentru ca se poate!
Faceți căutări pe acest blog
miercuri, 29 decembrie 2010
Sa ne cunoastem si sa ne intelegem mai bine propria podoaba capilara
Publicat de
Georgya
la
12:57
Trimiteți prin e-mail
Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete:
bunul femeii,
calitatea parului,
caracteristicile firului de par,
par deteriorat,
par sanatos,
par stralucitor,
par usor de pieptanat,
podoaba capilara,
structura firului de par
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu