Intr-o lupta, se spune ca trebuie sa iti cunosti foarte bine inamicul pentru a-l invinge. Prin urmare, in lupta cu matreata trebuie, in primul rand, sa ne documentam bine asupra subiectului, sa punem la cale o strategie de atac asupra ei, ca, in final, noi sa fim invingatorii si matreata, invinsa. Pentru "a invinge in lupta impotriva matretii" este bine sa cunoastem raspunsul la 4 intrebari esentiale:
- Ce este matreata?
- Cum apare matreata?
- Care sunt factorii care favorizeaza aparitia matretii?
- Cum putem scapa de matreata?
Cum anume isi face aparitia matreata? - pielea capului, la fel ca cea a corpului, se reinoieste o data pe luna cu noi celule ce iau nastere in straturile profunde ale dermei si care inainteaza spre suprafata, eliminand in traseul lor, celulele moarte formate anterior. Acest proces se produce lent si insezizabil atunci cand ciuperca este inactiva.
Insa, cand ciuperca incepe sa colonizeze pielea capului, traficul celular este accelerat, noile celule se formeaza in 15 zile si nu o data pe luna cum ar fi normal, conducand astfel, la imposibilitatea indepartarii celulelor moarte de pe suprafata capului care ajung in final sa se inglobeze unele in altele si sa se acumuleze la suprafata epidermei sub forma de scoama pitiriaziforma( matreata).
S-a ajuns la concluzia ca matreata poate aparea si pe pielea capului prea uscata sau iritata de un sampon de calitate inferioara, de un permanent nereusit sau de aerul prea uscat din locuinta. Din fericire, acest tip de matreata, trece de la sine imediat ce cauza inceteaza.
Care sunt factorii care favorizeaza aparitia matretii?
Factorii care conduc la aparitia matretii sunt fie de natura interna, fie externa.
Factorii interni:
- surmenajul si stresul;
- infectii precedate de febra ridicata;
- dezechilibre hormonale;
- regim alimentar prea acid;
- transpiratia excesiva;
- tulburari de asimilare digestiva;
- clatirea insuficienta a parului;
- alternante mari de temperatura( frig -cald);
- caciuli sau palarii prea stranse;
- abuz in folosirea de geluri de par sau lacuri fixative;
- permanente, decolorari sau filari prea frecvente;
Un tratament antimatreata va fi eficient daca va contine macar unul din urmatoarele principii active:
1. ANTIFUNGIC pe baza de zinc si seleniu care reduce numarul ciupercilor;
2. ANTIPROLIFERANT ce are rolul de a incetini productia anormala de celule dermice;
3. KERATOLITIC pentru a descompune blocurile scamoase astfel incat celulele moarte ce ajung la exteriorul pielii sa se separe si sa nu mai formeze blocuri scamoase.
Tratamentul trebuie urmat minim 10 zile si sa se repete de 2-3 ori deoarece bacteriile si ciupercile gasesc un mediu ideal in pielea afectata de matreata. In mod normal, matreata va disparea dupa 3 saptamani de la tratament.
Tratamentul il gasiti in farmacii la recomandare unui farmacist sau in urma diagnosticului unui specialist.
Nu imi ramane decat sa va doresc o viata lipsita de matreata sau macar, in cazul in care va confruntati cu acest dezechilibru la nivelul pielii capului, sa va reveniti in cel mai scurt timp posibil!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu