Faceți căutări pe acest blog

vineri, 31 decembrie 2010

Must Do! - 5 gesturi pentru ingrijirea corecta a parului

Insist pe acest subiect - ingrijirea corecta a parului, deoarece aceasta este cheia spre un par frumos si sanatos, un par ca cel pe care il remarcati in  reclamele TV.
Prin urmare, gesturile care stau la baza unui par frumos si care ar trebui considerate un MUST DO pentru parul nostru sunt:

  1. Perierea parului de doua ori pe zi: dimineata si seara cat si inainte de fiecare spalarare .   Desi este un gest nelipsit din rutina zilnica, ma intreb cate dintre noi ii acorda atentia cuvenita sau cate dintre noi efectueaza acest gest in mod corect? De multe ori poate vi s-a intamplat sa fiti grabite sau in intarziere si sa lasati aranjarea parului chiar inainte de a iesi din casa. Si ce se intampla atunci? in graba noastra ajungem "sa trecem" energic si cu multa forta cu o perie/pieptane prin par, tragem tare pentru a descalci mai repede firele incurcate  iar daca parul este lung riscam sa formam ghemotoace mici la capete si..., de aici, scenariul il cunoasteti, cred, foarte bine. Acest scenariu il putem intitula TORTURA PARULUI I sau ce ai de facut daca vrei sa ai un par DETERIORAT pana la capat.  Ei bine, daca ne dorim sa avem un par VIZIBIL FRUMOS atunci este timpul ca sa acordam ceva mai multa atentie modului in care efectuam perierea  zilnica a sa.                                                  Este important sa folositi o perie care sa nu va electrizeze parul - cele din par natural sunt ideale dar sunt si cele mai scumpe - insa poate fi o investitie de durata. Aveti grija ca dintii periei sa nu fie prea ascutiti ca sa nu va provoace disconfort in timpul perierii; puteti opta pentru o perie cu dintii rotunjiti sau cu bumbi la capatul dintilor - cu ajutorul lor veti realiza totodata pe langa perierea parului si masajul scalpului. Inainte de a va peria parul, descalciti-l cu ajutorul unui pieptane, suvita cu suvita, incapand de la varfuri, fara a trage sau a intinde parul. Si acum...perierea parului! - aplecati-va capul spre fata si periati parul de la ceafa spre frunte, apoi din partile laterale spre crestet; dupa, va ridicati capul si va periati parul de la frunte spre ceafa. Si gata! First mission complete!
  2. Introducerea masajului capilar in rutina fiecarei spalari. Despre efectele acestui gest cat si modul de realizare am discutat intr-un articol anterior Cum putem spori ritmul de crestere a parului?
  3. Folosirea de produse specifice tipului de par pe care il aveti . Mai multe informatii cu privire la produsele pe care trebuie sa le folosim in functie de tipul de par pe care il avem gasiti in articolul Aflati cum sa va ingrijiti parul in mod eficient , in functie de tipologia sa
  4. Clatirea abundenta a parului dupa fiecare samponare .  De ce clatirea abundenta? deoarece resturile de sampon pot reduce luciul si aspectul voluminos al parului si noi nu ne dorim acest lucru.Cum ne dam seama ca ne-am clatit parul suficient? Simplu, frecam usor cu degetele portiuni din par si daca il simtim ca "scartie"  atunci inseamna ca l-am clatit indeajuns.
  5. Aplicarea unui tratament sau a unei masti macar o data pe luna - daca aveti parul vopsit, decolorat sau permanentat este indicat sa faceti acest gest la fiecare spalare deoarece parul a suferit modificari de structura. 
Cu aceste 5 gesturi in minte si efectuate in mod corespunzator, cu siguranta, parul vostru va va multumi pentru atentia acordata si sa va rasplati prin aspectul sau vizibil imbunatatit de la o zi la alta.



joi, 30 decembrie 2010

Cum putem spori ritmul de crestere al parului?

Doua elemente sunt elementare daca doriti ca parul sa cresca mai rapid  si mai rezistent ca in prezent si anume: o nutritie echilibrata si masarea scalpului timp de 5 min/zi sau de 3-4 ori pe saptamana.


Masajul se va realiza cu varful degetelor de la ambele maini, prin miscari circulare astfel: din partea posterioara spre crestet, dinspre frunte spre crestet si din partile laterale spre crestet. Prin masaj veti stimula folicolii pilosi si parul va creste mai repede si mai rezistent ca inainte. In plus, masajul va avea si un efect de relaxare asupra intregului organism pe langa faptul ca va favoriza irigarea sangvina care va aduce un aport crescut de substante nutritive la nivelul radacinii firelor de par.

Spor in executarea masajului sau in gasirea unei persoane care sa o faca in locul vostru!

Aflati cum sa va ingrijiti parul in mod eficient , in functie de tipologia sa

Suntem cu totii diferiti din fericire si prin urmare elementele care ne caracterizeaza parul variaza de la om la om, rezultand de aici ca, tehnicile de ingrijire cat si produsele utilizate pentru satisfacerea nevoilor particularizate ale fiecarui tip de par vor varia de la caz la caz. Cu acest aspect in minte, urmeaza sa ne identificam caracteristicile propriului par pentru a-l incadra ulterior intr-un tipar si pentru ca apoi, cunoscandu-ne tipul de par, vom sti ce produse de ingrijire sa utilizam in vederea imbunatatirii calitatii acestuia.

  1. Aveti parul normal, sanatos? Da, daca parul prezinta luciu, finete si elasticitate, se piaptana usor in stare umeda si este usor de modelat. Daca parul tau prezinta aceste caracteristici atunci esti o norocoasa deoarece acest tip de par este parul ideal ce nu necesita ingrijiri speciale. Ce este recomandat in cazul acestui tip de par? - de preferat sa folositi un sampon cu ph neutru( in comert au specificat pe ambalaj ca sunt create pentru un par normal) si sa-l spalati la un interval de 7 zile
  2. Aveti parul  gras? Da, daca este un par lipicios, umed, isi pierde repede volumul si se lipeste de cap sau atarna in suvita din cauza excesului de sebum secretat de glanda sebacee ce se raspandeste rapid pe toata lungimea firului de par. Ce este recomandat in cazul acestui tip de par? - sa va spalati parul cat de des este necesar cu sampoane create special pentru parul gras( in comert le gasiti cu mentiunea fie  sampon pentru par gras , fie  sampon pentru par lipsit de volum). Incearcati sa evitati alte produse de ingrijire gen balsam, masca sau tratament de par deoarece acestea au rolul de a incarca  suplimentar parul si se va ingrasa mult mai repede. Atunci cand il samponati nu apasati prea energic pe pielea capului deoarece veti incuraja secretia de sebum in exces. Nu va pieptanati parul prea des, cel putin nu de la radacina parului, pentru ca veti intensifica dispersarea grasimii pe par.  Curatati peria si pieptanul dupa fiecare pieptanare. Puteti opta pentru decolorarea parului in suvite sau pentru ondularea chimica deoarece sunt actiuni ce vor usca putin parul - asta numai daca sunteti adepta unor astfel de schimbari si numai daca e un stil care va prinde.
  3. Aveti parul uscat? Da, daca este lipsit de luciu deoarece glandele nu produc suficienta grasime si daca se opune puternic modelarii. Ce este recomandat in cazul acestui tip de par? - incercati sa il spalati mai rar, daca este posibil la 10 - 14 zile cu sampoane bogate in substante nutritive si  care au in compozitia lor mai multi compusi grasi ( in comert, sampoane pentru par uscat).Utilizati balsam de par la fiecare spalare sau o masca de par nutritiva.
  4. Aveti parul subtire si rar? Da, daca parul  are un aspect moale si ofilit si este lipsit de rezistenta din cauza grosimii si cantitatii reduse. Ce este recomandat in cazul acestui tip de par? - se poate recurge la produse ce au in compozitia lor keratina, colagen si proteine ce au rolul de a intari  structura firului de par.Daca aveti acest tip de par optati pentru o lungime de la scurt la mediu( pana la umeri maxim) si in nici un caz sa nu il filati pentru ca il veti rari si mai mult. Pentru a da iluzia unui par mai des decat e, puteti sa-l ondulati chimic - va crea un volum suplimentar.
  5. Aveti parul cret, valurit sau buclat? Acest tip de par este aproape intotdeauna rezistent si stabil insa poate fi si uscat si friabil. Prezinta din belsug elasticitate, arata vioi si natural insa este dificil la modelat deoarece tinde mereu spre forma sa initiala. Ce este recomandat in cazul acestui tip de par? - se pot folosi produse pentru parul uscat, produse bogate in substante nutritive ce il vor incarca si-l vor face mai usor la modelat. In comert se gasesc si produse speciale pentru parul cret, ondulat ce au rolul de a defini mai bine buclele naturale. Pentru bucle stralucitoare puteti folosi ulei de par sau spay-uri pentru stalucire. Tunsoarea ce a mai potrivita este cea in trepte.
  6. Aveti parul  deteriorat? Da, daca suprafata firului de par este aspra. Daca ai parul lung atunci parul este distrus la capete si varfurile sunt despicate. Ce este recomandat in cazul acestui tip de par? - folositi preparate curative ce au la baza substante nutritive grase precum si substante de refacere ce niveleaza si incleie cuticula( starul exterior al firului de par) - despre care am discutat in primul articol Sa ne cunoastem si sa ne intelegem mai bine propria podoaba capilara . Cel mai bine este sa cereti sfatul unui specialist sau popriului vostru hairstylist pentru a va recomanda cel mai bun produs sau un tratament care sa va imbunatateasca structura firului de par.
Acum nu va ramane decat sa va gasiti produsul/ produsele care va vor satisface cel mai bine nevoile propriului vostru par. Este bine sa folositi branduri diferite pe care sa le alternati la 2-3 luni pentru a nu lasa parul sa se obisnuiasca numai cu un anumit produs, deoarece veti observa ca nu va mai avea acelasi efect asupra parului daca veti folosi acelasi produs un timp indelungat.


Sa aveti un par frumos! Pentru ca se poate!

miercuri, 29 decembrie 2010

STIATI CA?

Cresterea firului de par nu este uniforma ci urmeaza un ciclu( ciclu pilar) ce difera de la om la om, avand un ritm de crestere variabil in medie intre 0,5 cm/luna - 1,5 cm/luna.

Un ciclu complet fiziologic dureaza intre 5 si 7 ani iar pentru o viata intreaga sunt scontate doar 15 cicluri.

Sa ne cunoastem si sa ne intelegem mai bine propria podoaba capilara

Cu siguranta, ne dorim sa aratam bine, din punct de vedere estetic, si pentru aceasta, acordam o atentie deosebita aspectului fizic general. Se spune ca, la o femeie, podoaba capilara este bunul cel mai de pret si pe buna dreptate, avand in vedere faptul ca un par frumos a atras intotdeauna atentia privitorului. Insa, din pacate, in timpurile noastre sunt o multitudine de factori care contribuie la deteriorarea parului si, de aceea, consider ca, o buna cunoastere a structurii parului, a nevoilor sale, ne va ajuta ulterior in inbunatatirea calitatii acestuia.

Prima notiune esentiala ce trebuie stiuta in legatura cu firul de par este ca acesta este un organism viu, si, ca orice organism viu, se naste, se hraneste, respira , creste permanent pana la maturitate iar in final, cade(moare). Prin urmare, trebuie sa il ingrijim corespunzator si sa ne gandim bine cum anume il vor afecta actiunile noastre ulterioare,ce il vor viza direct( de ex. pieptanatul, periatul, vopsitul, decoloratul, permanentatul etc) - despre acestea voi discuta intr-un alt articol.

 A doua notiune elementara este ca fiecare fir de par se hraneste prin cele doua capete ale sale:  radacina (ce este puternic ancorata in derma) si varful sau. De aici rezulta ca atat factoriii interni( alimentatia, stresul) cat si cei externi( poluarea din aer, produsele folosite) stau la baza fie unei bune dezvoltari a firului de par, fie a degradarii acestuia.

Acum, pentru a cunoaste mult mai bine nevoile parului nostru cat si elementele care il definesc, este bine sa cunoastem  cateva notiuni legate de structura firului de par. Si pentru a intelege mai bine, m-am gandit ca o ilustratie a unei sectiuni de fir de par este sugestiva, dupa cum urmeaza:

Firul de par este compus din trei straturi: stratul exterior - cuticula, ce protejeaza interiorul fiecarui fir
de par; stratul mijlociu - cortexul, ce reprezinta partea cea mai mare a firului de par(70 -90%) si care contine cei trei pigmenti( maro, negru si rosu) ce dau culoare firului de par; stratul interior - maduva,  ce contine granule de grasime si bule de aer.
Raspunzatoare de un aspect sanatos al parului este cuticula formata din mai multe invelisuri care in mod normal sunt alaturate si fac ca parul sa fie uniform, matasos, stralucitor si usor de pieptanat ( caracteristicile unui par normal, sanatos).
In imaginea de mai sus se poate vedea clar diferenta intre cuticula unui par sanatos( imaginea din dreapta - un par a carui cuticula are invelisurile alaturate si compacte)  si a unui deteriorat( imaginea din stanga - un par a carui cuticula are capetele invelisurilor iesite spre exterior).
 Care sunt caracteristicile unui par deteriorat? Parul deteriorat este un par neuniform, aspru, lipsit de stralucire si dificil la pieptanat, adica exact opusul caracteristicilor care stau la baza unui par sanatos.

 Din fericire, pe piata, exista tot felul de produse create special pentru nevoile particulare ale fiecarui tip de par, produse, ce au proprietatea de a crea iluzia unui par sanatos chiar si-n cazul celui deteriorat, insa, cu efect de scurta durata - de la o spalare la alta.

Acum, cu cateva notiuni in plus legate de podoaba noastra capilara, am speranta ca vom incerca sa ii acordam mai multa atentie atunci cand vom actiona asupra lui, ii vom intelege mai bine nevoile si vom sti intuitiv ce ii face bine si ce nu.

Pentru un par sanatos si frumos! Pentru ca se poate!